Winnica
Winnica powstała w 1994 roku i do dziś pozostaje firmą rodzinną. Jej celem jest produkowanie najlepszego wina, przy zachowaniu tradycyjnych metod opracowanych przez przodków oraz przy zastosowaniu najlepszej, dostępnej technologii.
Podstawę win Asconi stanowią najbardziej znane i popularne odmiany winorośli, takie jak: Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay, Sauvignon Blanc i Muscat. Uprawiane są również inne odmiany, takie jak Riesling, Malbec, Pinot Noir oraz dwie lokalne odmiany Feteasca Alba i Feteasca Neagra, szczepy endemiczne występujące wyłącznie na terenach dawnej Besarabii.
Czerwone wina Asconi są pełne i dojrzewają w 225 litrowych beczkach dębowych lub na dębowych klepkach. Wina białe są zazwyczaj bardzo orzeźwiające i aromatyczne. Wyjątek stanowią wina Chardonnay i Riesling, które są w wyżej wspomnianych beczkach również fermentowane.
Wino
INFORMACJE PRAKTYCZNE
Usługi dostępne na miejscu:
- Restauracja (11:00 – 22:00)
położenie
CODRU
Region położony w centralnej części kraju, pokryty w 61 200 hektarach winnicami. Poprzecinany jest dolinami, pagórkami i małymi rzeczkami. Dęby (lokalna odmiana gorun) i lasy lipowe stanowią 25% powierzchni tego terenu, co znacząco wpływa na jego mikroklimat. Strefa ta sprzyja uprawie odmian białego wina (Feteasca Alba, Muscat, Tramines, Chardonnay), win musujących i szlachetnych win czerwonych.
150 – 400 m nad poziomem morza
500 – 600 mm średnie roczne opady
Słoneczne dni w roku: 290 – 320
9-9,5°C średnia temperatura